HAKUKONEMARKKINOINNIN OPAS ALOITTELIJOILLE

MITEN LÄHESTYÄ HAKUKONEMARKKINOINTIA?

Termit hakukonemarkkinointi, hakukoneoptimointi, hakusanamainonta ja avainsanatutkimus saattavat ensikuulemalta vaikuttaa aikamoisilta sanahirviöiltä. Ei hätää! Homma on oikeastaan varsin yksinkertainen.

Nykyaikana hyvin monet ihmiset lähtevät hakemaan kaipaamansa tietoa, palvelua tai tuotetta internetistä ja käyttävät siihen hakukoneita kuten esimerkiksi Google. Sitten he kirjoittavat hakukoneeseen sanan tai sanayhdistelmän, joka heidän mielestään kuvaa parhaiten kyseisen haun kohdetta. Näiden hakusanojen ja hakulauseiden tutkimisesta käytetään nimitystä avainsanatutkimus.

Hakusanan syötön jälkeen hakukone tuottaa listan linkkejä, joiden avulla hakija toivottavasti löytää sen mitä ikinä onkaan hakemassa. Hakukonemarkkinoinnilla tarkoitetaan pääasiassa toimenpiteitä, joilla pystytään vaikuttamaan tämän listan siältöön.

Esimerkiksi Googlen tapauksessa osa listatuista tuloksista on maksettuja mainoksia ja niistä käytetään yleensä termiä hakusanamainonta, tai joissakin tapauksissa hakukonemainonta.

Toinen osa listan tuloksista puolestaan on ns. orgaanisen haun tulos. Orgaanisen haun listalle pääsee ilmaiseksi, mutta se edellyttää internet-sivujen olevan sisällöltään päteviä. Sivujen pätevyyden päättää tässä tapauksessa Google, joka tutkii sivustojen sisältöjä säännöllisesti ja erittäin perusteellisesti. Tämän sisällön pätevyyden muokkaamista kutsutaan puolestaan hakukoneoptimoinniksi.

Suomessa Google on ylivoimaisesti suosituin hakukone ja näin hakukonemarkkinointi keskittyy tällä hetkellä hyvin pitkälti sen ympärille. Muita hakukoneita ovat mm. Bing ja Yahoo.

Siinä olivat perusteet pintaraapaisuna!

Nyt kun tiedetään mistä on kyse, voidaan lähteä syventämään tietoa.

INTERNET ENTISTÄ VAHVEMPI MARKKINOINTIKANAVA

Internet on muuttumassa vuosi vuodelta yhä tehokkaammaksi markkinointikanavaksi ja yhä useampi internetin käyttäjä lähtee hakemaan palveluja tai tietoa jonkin hakukoneen kautta. Nykyajan tietoyhteiskunnassa monet ihmiset törmäävät erilaisiin hakukoneisiin päivittäin esimerkiksi matkapuhelimien aplikaatioita etsiessä tai youtube-videoita katsellessa. Ylivoimaisesti suosituimmaksi hakukoneeksi on kuitenkin kehittynyt jo nykyään perinteiseksi luokiteltava Google. Arvostetun hakukoneoptimointiin keskittyvän sivuston Seomoz Beginners Guide To Seo- tietopaketin mukaan vuonna 2011 Googlen hakukoneella tehtiin pelkästään USA:ssa kuukausittain yli 13 miljardia hakua ja se omaa noin 80% markkinaosuuden kaikista internetissä maailmalla tehdyistä hauista. Saman tiedonlähteen ennusteiden mukaan vuonna 2016 internet-markkinointiin tullaan käyttämään yli 77 miljardia dollaria, joka on yli neljäsosa kaikesta markkinointiin käytettävästä budjetista.

MITEN ALOITTAA?

Hakukonemarkkinoinninsta on nykyään saatavilla runsaasti tietoa eli etsivä kyllä löytää. Internetistä löytyy useita tietopaketteja niin alkajille kuin ammattilaisillekin. Tiedon hakemiseen kannattaa käyttää ihan vaikka hakukoneita. Ala on kuitenkin vahvasti kaupallistunut, joten osasta tietoa joutuu usein maksamaan. Koska Suomessa hakukonemarkkinointi koskee hyvin pitkälti Googlen hakukonetta, kannattaa ensiksi tutustua ainakin Googlen omiin oppaisiin.

PYSY AJAN HERMOILLA!

Jos haluaa pärjatä nykyajan hakukonemarkkinoilla, on pysyttävä ajan hermoilla. Esimerkiksi juuri seomoz.com-sivusto julkaisee joka vuosi uuden ja erilaisen alkajille tarkoitetun pdf-formaatissa olevan hakukoneoptimointi-oppaan, sillä alan perusteet muuttuvat todella nopeasti. Alkajalle onkin suuri haaste lähteä opettelemaan hakukonemarkkinoinnin hienouksia, sillä siinä vaiheessa, kun olet sisäistänyt jonkin tiedon, se saattaa olla jo vanhentunutta. Täytyy siis olla varsin tarkkana siitä, mitä laajasta materiaalista lähtee tutkimaan.

OPI TUOTTAMAAN LAADUKASTA SISÄLTÖÄ

Hakukonemarkkinoinnin suunnasta tulevaisuudessa tunnutaan asiantuntijoiden keskuudessa olevan melko yksimielisiä. Internet-sivujen sisällön laatuun panostaminen kannattaa siis yhä enemmän ja sen tietäminen helpottaa tavallaan myös aloittelijaa. Jos opit tuottamaan laadukasta sisältöä omaat taidon, joka ei oikeastaan voi vanhentua. Tämä sen takia, että se ei perustu oikeastaan mihinkään varsinaiseen tekniseen taitoon. Ei ole tärkeintä mitä työkalua käytät tiedon luomiseen ja jakamiseen internetissä. Olkoon se sitten video, audio, teksti tai kuva. Sinun pitää laittaa itsesi sivuston käyttäjän asemaan ja ymmärtää sitä kautta mitä vastauksia sivuston käyttäjä etsii. Tämän jälkeen annat vain vastauksia parhaalla mahdollisella tavalla. Jos onnistut tässä, ihmiset palaavat sivustollesi uudestaan ja homma alkaa toimimaan toivotulla tavalla.

HAKUKONEET KEHITTYVÄT JA PAKOTTAVAT KEHITTYMÄÄN

Hakukoneet siis ymmärtävät sisällön laadukkuuden yhä paremmin ja näin laadukkaat sivustot päätyvät lopulta hakulistojen kärkeen. Hakukonemarkkinointi on nykyään siis paljon tiivimmin osa koko internetmarkkinointia ja sitä kautta kokonaisvaltaista markkinointia. Esimerkiksi kaikenlainen tiedottaminen mitä esimerkiksi jokin yritys harrastaa, kannattaa ehdottomasti julkaista myös yrityksen internetsivuilla. Samoin myös esimerkiksi kaikki kuvat ja videot, jotka kenties alkuperäistarkoituksessa tuotetaan johonkin muuhun käyttöön. Näin saadaan juuri enemmän ja enemmän sitä kaivattua laadukasta sisältöä.

MIKSI JUURI NYT?

Miksi hakukonemarkkinointiin on tulossa suurempi muutos juuri nyt? Perinteisesti alalla on ollut useita ”vilppikeinoja”, joiden avulla päädyttiin hakukoneiden listojen kärkeen. Nämä keinot ovat vaihtuneet ajan myötä. Sivustoilla on ollut esimerkiksi käyttäjille näkymättömiä sivuja täynnä suuria määriä avainsanoja ja huikeita määriä turhia linkkejä, joita ei kukaan oikeastaan ikinä klikkaa. Näillä vilpeillä pystyttiin huijaamaan hakukoneita ja päihittämään ns. rehellistä sisältöä omaavat internet-sivut hakutuloksissa. Aikoinaan Google ei pystynyt erottamaan näitä ”vilppejä” tarpeeksi tehokkasti ja piti niitä asiallisena sisältönä. Vilppikeinot olivat siis todella tehokkaita ja erittäin yleisessä käytössä. Näiden menetelmien käyttö ei myöskään ollut laitonta vaan pikemminkin moraalisesti kyseenalaista. Tähän on kuitenkin jo nyt tullut suuri muutos. Google tutkii sivuja tehokkaammin kuin koskaan ja nykyään voidaankin varmaan sanoa, että Googlen suurin tavoite on saada nämä ”kikkailut” poistettua lähes kokonaan. Google onkin alkanut esimerkiksi rankaisemaan sivustoja, jotka yrittävät huijata sen hakukonetta, pudottamalla näiden sijoituksia listoillaan. Muutos on siis suuri nimenomaan sisällön laadukkuutta ajatellen ja se muuttaa koko alaa. Nyt kaikkien on alettava panostamaan laatuun yhä enemmän.

KÄYTTÄJÄYSTÄVÄLLISYYS

Esimerkki uusista asioista, joita voidaan myös yhä paremmin ja paremmin analysoida, on käyttäjäystävällisyys. Google pystyy esimerkiksi tarkastelemaan kuinka pitkiä aikoja ihmiset viihtyvät eri sivustoilla. Jos lähes kaikki kävijät poistuvat sivuilta nopeasti, tarkoittaa se hyvin suurella todennäköisyydellä sivujen olevan jotain muuta kuin mitä hakukoneella on yritetty hakea.

SOSIAALISEN MEDIAN NOUSU

Tietenkin vahvasti kasvaneelle sosiaaliselle mediallekin on povattu tulevaisuudessa yhä suurempaa roolia hakukonemarkkinoinnissa. Sosiaalinen media tarjoaa ennen kaikkea jatkuvasti uutta sisältöä, joka sekin on yhä tärkeämpi tekijä hyvin optimoitujen sivustojen vaakakupissa. Toinen sosiaalisen median voima on henkilökohtaisuus. Jos facebookissa joku tykkää, se on aitoa tykkäämistä. Tykkääjällä on nimi ja kasvot. Internetmarkkinointia on kokonaisuutena pidetty massojen ”pommittamisena”, sillä esimerkiksi Facebookissahan on satoja miljoonia käyttäjiä. Tulevaisuus saattaa kuitenkin olla henkilökohtaisempaa kuin luullaankaan. Miksi mainostaa tuhannelle henkilölle, joista vain yhtä kiinnostaa asiasi? Profiloidaan mielummin kymmenen henkilöä, joista kaikkia kiinnostaa mitä sinulla on annettavana.

Tilaa uutiskirjeemme

Kirjoita sähköpostiosoitteesi:

Toimittajana FeedBurner

Seuraa meitä Facebookissa