Pohdiskelua internetsivujen sisällöstä ja ulkonäöstä

Sivuston tyylikkyys on aina plussaa mutta….

Vaikka tyylikkyys on makuasia, niin hieno sivusto on loistava juttu. Olkoon se sitten modernin tai klassisen tyylikäs. Hieno banneri, komeat menunappulat ja ehkä flashillä toteutettua liikkuvaa kuvaa. Mutta kysymys kuuluu: Mitä hyötyä on tyylikkäästä sivustosta, jos kukaan ei katsele sitä? Toki joissakin tapauksissa verkkosivut ovatkin tarkoitettu vain harvoille ja valituille, eikä suuria kävijämääriä edes tavoitella. Jos kuitenkin sivujen tarkoitus on levittää jotain sanomaa mahdollisimman monelle kiinnostuneelle, sivustojen markkinointi on lähes aina tarpeellista.

Ideaali on usein illuusio

Ideaalitilanteessa hyvät sivut markkinoivat itse itseään. Brändi saattaa olla ennestään tuttu, ihmiset osaavat hakea sitä hakukoneista tai tietävät sivuston osoitteen ulkoa. Tämän jälkeen hyvin suunnitelluilla ja tyylikkäillä sivuilla käy säännöllisesti runsaasti väkeä ja toivottu sanoma leviää kuin itsestään. Kuulostaa helpolta ja monella sattaakin olla moinen käsitys asiasta. Teetät tai toteutat itse komean internet-sivuston ja homma selvä. Erittäin monissa tapauksissa todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta. Hyvin useat nettisivut keräävät lähes olemattomia kävijämääriä ja ovat pikemminkin vain pisara internetin valtameressä.

Yllättävät ongelmat?

Keskivertosivuston suurin ongelma ei yleensä ole ulkonäkö, vaikka tavallinen käyttäjä saattaisi niin luulla. Nykyajan helppokäyttöisillä julkaisujärjestelmillä pystytään luomaan valmispohjia apuna käyttäen ihan mukavannäköisiä nettivsivuja ilman suurempaa ammattitaitoa. Valitettavasti näitä mukavannäköisiä sivustoja on internetissä miljoonia ja todennäköisyys että tällainen ns. perus-sivu tulee toivotulla tavalla löydetyksi on yleensä varsin pieni.

 Pari välikysymystä sivustoista, joiden pitäisi löytyä ”itsestään”:

  • Eroaako sivusto jotenkin muista vastaavista?
  • Miksi hakukoneen pitäisi listoillaan arvostaa juuri kyseistä sivustoa?
  • Löytääkö kävijä sivustolta tarvittavan tiedon helposti?
  • Avautuuko sivut nopeasti hitaammillakin yhteyksillä ja esim. mobiililaitteilla?
  • Ovatko kaikki sivuston linkit edelleen hyödyllisiä ja käyttökelpoisia? 

Kysymyslistan voisi jatkaa varsin pitkäksi. Näiden kysymysten myötä aletaan kuitenkin pääsemään käsiksi varsinaiseen haasteeseen. Internetsivuilla ei välttämättä ole mitään suuria vikoja, mutta se vaipuu väkisinkin suureen harmaaseen massaan.

Rahalla saa, mutta kannattaako se?

Yksinkertaisin markkinointikeino sivustoille on tietenkin maksettu mainonta. Sillä saadaan kävijämäärät hyvin todennäköisesti nopeaan nousuun. Mikäli sivuston sisältö ei kuitenkaan tarjoa jotain erikoista, menee mainosbudjetti suurella todennäköisyydellä hukkaan. Sisällössä pitää siis joka tapauksessa olla jotain sellaista, mikä on jakamisen arvoista ja mikäli se sisältö päätetään ylipäätään jakaa internetissä, kannattaa se tehdä käyttäjäystävällisellä tavalla.

 

 

Merkitty: , ,
Julkaistu kohteessa UUSIMMAT KIRJOITUKSET

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. Pakolliset kentät ovat merkattu *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tilaa uutiskirjeemme

Kirjoita sähköpostiosoitteesi:

Toimittajana FeedBurner

Seuraa meitä Facebookissa