HAKUKONEOPTIMOINTI

Vaikeankuuloinen hakukonemarkkinoinnin termi, johon kannattaa tutustua

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joiden tarkoitus on parantaa kokonaisen internetsivuston tai yksittäisen internetsivun sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Yleensä tavoite on saada haluttu verkkosivu ns. orgaanisten hakutulosten kärkeen ja tämän lisäksi hakijat myös mielellään valitsemaan kyseinen sivu. Lisäksi pyritään parantamaan sivuston sijoituksia myös harvinaisemmilla niin sanotuilla pitkän hännän hakusanoilla. Pitkän hännän hakusanat ovat hakusanayhdistelmiä, jotka koostuvat useasta sanasta. Näiden oikeiden sanojen ja yhdistelmien tutkiminen on erittäin oleellista ja sitä kutsutaan avainsanatutkimukseksi. Englanninkielinen termi alasta on SEO eli Search Engine Optimization. Hakukoneoptimointi on alana jatkuvan muutoksen kohteena ja näin ollen optimointiprosessi ei oikeastaan koskaan ole täysin valmis.

google haku kuulokkeet

Kuvan sinisessä laatikossa on Googlen hakukoneen
ns. orgaaninen hakutulos hakusanalla kuulokkeet

Termi optimointi viittaa verkkosivujen sisällön ja linkityksen muokkaamista siten, että ne optimoidaan hakukoneystävälliseksi. Perinteisesti tämä tarkoittaa, että verkkosivut suunnitellaan ja toteutetaan hakukoneita ajatellen. Nykyään tämä tarkoittaa kuitenkin myös entistä käyttäjäystävällisempiä sivuja. Hakukoneet ovat nimittäin alkaneet analysoimaan sivustojen käyttäjäystävällisyyttä aivan uudella tavalla listatessaan tuloksiaan. Se puolestaan pakottaa verkkosivujen toteuttajatkin nostamaan sivujensa laadukkuutta. Hakukoneoptimointi on usein prosessina varsin aikaa vievää, mutta oikein toteutetuista optimoinneista on yleensä pitkäaikaista hyötyä.

Kaksi hakukoneoptimoinnin koulukuntaa

Hakukoneoptimointi voidaan jakaa ns. white hat ja black hat alagategorioihin. Näiden koulukuntien erona on se, että black hat -optimoinnin menetelmiä pidetään epäeettisinä ja sitä voidaan pitää eräänlaisena hakukoneiden huijaamisena. Esimerkiksi Google onkin alkanut rankaisemaan black hat -keinoja soveltavia sivustoja pudottamalla sen hakutuloksia. White hat -hakukoneoptimointi on puolestaan hakukoneiden täysin hyväksymää toimintaa ja juuri Google ja sen työntekijät antavat julkisesti ohjeistuksia monissa niihin liittyvissä kysymyksissä.

Ilmainen vai ei?

Toisin kuin hakusanamainontaa, hakukoneoptimointia voidaan pitää ilmaisena palveluna, sillä hakukoneet eivät laskuta tulosten näyttämisestä. Käytännössä kuitenkin optimointialan ympärillä pyörii erittäin suuria summia rahaa, sillä hakukoneiden tulokset voivat vaikuttaa suuresti esimerkiksi yritysten kaupalliseen menestykseen. Tämä tekee tuloslistoille pääsemisen suosittujen avainsanojen kohdalla yleensä varsin vaikeaksi ja luo alan asiantuntijoille mahdollisuuden rahastaa osaamisellaan.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kirjoita sähköpostiosoitteesi:

Toimittajana FeedBurner

Seuraa meitä Facebookissa